Két újabb nyári kedvenc receptem, hétfői indításképp. A hideg kovászos uborka leves az intenzív és a savanykás íz kedvelőinek nagy élmény lesz, a céklás csirkeragu szintén nagy kedvenc. Hamar elkészül, nagyon finom és gyönyörű színe van! Az alábbi receptek két személyesek.
Hideg kovászos uborka leves
4 nagy kovászos uborka, 2 deci kovászos uborka lé, 2 deci zöldség alap lé
1 deci natúr joghurt, 1 gerezd friss fokhagyma, kb 1 teáskanál reszelt vöröshagyma
só, bors, apróra vágott friss kapor
Az uborkát felaprítjuk, a fokhagymával, a reszelt vöröshagymával megdinszteljük és a joghurttal összeturmixoljuk. A zöldség alap lével és az uborka lével hígítjuk, míg megfelelő állaga nem lesz. Sózzuk, borsozzuk. Mikor kész, lehűtjük, fogyasztás előtt apróra vágott kaporral megszórjuk.
Céklás csirkeragu
15 deka apróra vágott csirkemell, 2 fej gomba, fél fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma,1 db közepes méretű cékla (8-10 cm átmérőjű), 1 csapott evőkanál burgonya keményítő, 1 deci zöldség alap lé
olaj, só, bors, babérlevél
A céklát előre, enyhén cukros vízben nem túl puhára megfőzzük, majd leszűrve, apróra, 1×1×1 cm-es kockákra vágjuk. A levét tegyük félre. A hagymát finomra vágjuk és olajon megdinszteljük, a csirkemellet ezen kissé megpirítjuk, majd hozzáadjuk a felkockázott gombát, a zúzott fokhagymát, a babérlevelet és együtt pirítjuk tovább. Végül a céklát hozzáadjuk, az egészet felforrósítjuk. Meghintjük a keményítővel, elkeverjük, majd felöntjük annyi húslevessel, hogy megfelelő sűrűségű ragut kapjunk. Ha a színével nem vagyunk elégedettek, akkor a húslevest a cékla levével helyettesítjük vagy korrigáljuk.