Hozzávalók 4 személyre:
- 50 deka csirkemell
- 20 deka répa
- 2 nagy hagyma
- 16 szem szegfűszeg
- 1 póréhagyma
- 2 szár zeller
- 2 gerezd fokhagyma
- 20 deka vöröshagyma
- 6 deka húsos szalonna
- 2 deka vaj
- 20 deka gomba
- 2 evőkanál keményítő
- 1 liter csirke alaplé
- 2 evőkanál apróra vágott snidling
- 2 tojás sárgája
- 1 csokor zöldfűszer (1 csokor petrezselyem, 3-4 friss kakukkfűág, 4 babérlevél összekötve)
- 1 citrom leve
- 2 evőkanál tejföl
- só, bors
Elkészítés:
Körülbelül 2x5 cm-es csíkokra vágjuk a csirkemell filét. Közepes méretű fazékban felteszünk főzni 7,5 deci alap lében, enyhén megsózzuk. Hozzáadjuk a felkarikázott répát, az ujjnyi hosszú, vékony csíkokra vágott póréhagymát és zellert, a fűszer csokrot, a hagymákat, amibe beleszurkáltuk a szegfűszegeket, és a fokhagymákat. 15 percig alacsony lángon forraljuk.
Egy másik edényben 2 dkg vajon apróra vágott szalonnát pirítunk, majd ezen a zsiradékon hagymát fonnyasztunk, végül erre tesszük a felszeletelt gombákat és 2 deci csirke alap lével megfőzzük. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
Amint a csirke megpuhult kiszedjük a húst egy tálra, a főzővizet pedig félretesszük.
Egy edényben felverünk két tojás sárgáját, és hozzáadjuk a tejfölt valamint 2 evőkanál keményítőt. Folyamatosan kevergetjük, apránként hozzáöntjük a csirke főzőlevének két harmadát, ha túl sűrű, az egészet. Sózzuk, borsozzuk. Ráöntjük a szalonnás gombára és 5 percig főzzük, majd a legvégén citromlével ízesítjük. Ezután vissza szedjük bele a csirke húst és a zöldségeket. Jázmin rizzsel tálaljuk, a tetejét az apróra vágott snidlinggel díszíthetjük.